Rýchle news |

Wellness BAR - proteínovo tukové tyčinky s probiotickou vlákninou sú už v predaji. U nás dostupné po 7 kusov alebo po 21 kusov (celý kartón).

Nový bioeshop.sk spustený. Ak ste našim zákazníkom, prihlasovacie údaje ostávajú identické ako naposledy. Dokonca sa s týmito údajmi dokážete prihlásiť aj na našu web stránku vladozlatos.com

Rybí olej z treščej pečene

Rybí olej z treščej pečene

Cena s DPH: 25,50 €

Rybí olej je jedna z mála technologicky spracovaných živín, ktorú môžete považovať za superpotravinu. Zistite základné informácie o tomto výživovom doplnku, ktorý by mal tvoriť súčasť vašej každodennej výživy.


Tekutý rybí olej z treščej pečene

Olej z tresčej pečene je čistý prírodný zdroj omega-3 mastných kyselín a vitamínov A a D bez prídavných látok a konzervácií. Nemusíte mať však obavy, vôbec sa nejedná o zapáchajúci rybí olej, aký museli povinne konzumovať naši rodičia v minulom storočí hneď ráno pred vyučovaním. Jedná sa o vysoko čistený rybí olej z treščej pečene, ktorý na trh prinášame v spolupráci so slovenskou spoločnosťou Galvex. My osobne tento produkt (pôvodne v balení ako dermálny olej na vonkajšie použitie), používame posledných 5 rokov. Rozdiel je len v tom, že balenie sa prispôsobilo potrebám užívateľa a produkt sa dal zároveň schváliť úradom verejného zdravotníctva slovenskej republiky. Domnievame sa, že práve tento produkt patrí medzi úzku skupinu superpotravín, ktoré naše zdravie i kondíciu udržujú v špičkovej forme už po dlhé roky.

Rybí olej z treščej pečene považujeme za niečo ako zdravotné "poistenie". Mnohí ľudia dnes hľadajú rôzne (neexistujúce) istoty. Tie môžu "nájsť" iba vtedy, ak sa začnú spoliehať sami na seba a svoje zdravie. Preštudujte si zaujímavé informácie, ktoré vám poskytujeme v tejto sekcii. Dostanete odpovede na nasledovné dôležité otázky:

  • Prečo vôbec potrebujeme rybí olej ako jeden zo zdrojov omega-3 mastných kyselín?

  • Prečo sú omega-3 mastné kyseliny tak veľmi dôležité a prečo je ťažké zohnať ich v dobrej kvalite?

  • Aká je výživová hodnota rybieho oleja z treščej pečene?

  • Ako je kontrolovaná kvalita rybieho oleja z treščej pečene?

  • Ako správne dávkovať rybí olej z treščej pečene?

  • Ako treba s rybím olejom manipulovať aby sa neznehodnotil?

  • Ako vám rybí olej doručíme my?

Rybí olej, Vlado Zlatoš

Prečo vôbec potrebujeme rybí olej ako jeden zo zdrojov omega-3 mastných kyselín

Čo je cenné, je "živé" veľmi krátko a preto sa to musí rýchlo zjesť. To špeciálne platí pre skupinu potravín s názvom zdravé TUKY. Dnes sa verejnosť začína konečne zaujímať aj o túto skupinu potravín, ktorá bola doteraz odcudzovaná aj tzv. odborníkmi. Sú to práve tuky, ktoré zohrávajú nekonečne dôležitú úlohu pri optimalizácii zdravia človeka. Cenné tuky sú tie, ktoré obsahujú mnoho omega-3 mastných kyselín (MK), ale žiaľ tieto MK za určitých podmienok veľmi rýchlo oxidujú (znehodnocujú sa). To znamená, že dnešné moderné potraviny (a stravovanie celkovo), už neobsahuje takmer vôbec žiadne omega-3 MK z praktických dôvodov. Čím viac cenných tukov sa v potravine použije (ponechá alebo pridá), tým skôr sa potravina pokazí a to si výrobca samozrejme neželá. A tak sa začali používať zdravotne rizikové tuky (napr. transmastné kyseliny), ktoré majú dlhú trvanlivosť, ale nízku výživovú hodnotu. Lenže ak zdravý tuk zoxiduje, môže byť pre konzumenta zdravotne rizikový (priam škodlivý) rovnako, ako tieto priemyselné tuky. Čím viac omega-3 MK potravina obsahuje, tým je citlivejšia na teplotu prostredia, slnečné žiarenie a kyslík. Tieto tri faktory veľmi nepriaznivo dokážu ovplyvniť aj takú cennú superpotravinu, akou je rybí olej z treščej pečene. Ako tomu zabrániť si povieme už o malú chvíľu. Teraz sa vráťme k poznatkom o tom, prečo sú omega-3 MK tak nekonečne dôležité pre naše zdravie.

Prečo sú omega-3 mastné kyseliny tak veľmi dôležité a prečo je ťažké zohnať ich v dobrej kvalite

V technologicky spracovaných potravinách sa dnes pomer omega-3 MK voči ostatným MK pohybuje okolo 1:20, vo fast food potravinách až okolo 1:50. Ak sa vo vašej výžive nedokážete priblížiť aspoň k pomeru 1:5 (omega-3 vs. ostatné MK), tak funkčnosť vášho metabolizmu (najmä hormónov a imunity), je do značnej miery oslabená. Nad pomerom omega-3 voči ostatným MK 1:20 sa nemôžete čudovať, že vaše telo nefunguje optimálne, že ste stále unavený (nedostatok energie), že trpíte častými zápalmi a že vám nefunguje správne hormonálna sústava. A čo sa stane, ak funkčnosť hormonálnej sústavy zlyháva? Ako prvý problém sa objavuje nadváha až obezita, s ktorou ruka v ruke kráčajú aj ďalšie zdravotné komplikácie. V tomto smere zohrávajú tuky (špeciálne omega-3 MK) nekonečne dôležitú úlohu. Čím má niekto viac zdravotných problémov (včítane nadváhy až obezity), tým viac zdravých tukov vo svojej výžive na optimalizáciu hormonálnej sústavy i bunkového metabolizmu potrebuje. Budete sa čudovať, ale energetický príjem zo zdravých tukov u týchto ľudí sa môže pokojne pohybovať až na hranici 50%. Napríklad ak žena má denne prijať 2000 kcal, tak 50% je 1000 kcal. Tuky majú na jeden gram 9 kcal, čiže 1000 : 9 = 111g tuku / deň! Máte k tomu nejaké otázky?. Dokonca aj samotné materské mlieko pre novorodenca poskytuje až 50-60% energie práve z tukov. Preto si zapamätajte, že zdravé tuky nám vo výžive pomáhajú:

  • zlepšovať srdcovo cievne zdravie (pri správnej výžive znižujú obsah substancií, ktoré upchávajú cievy),
  • spevňovať kosti (v spolupráci s kalciom),
  • zlepšovať zdravie pečene (ochraňujú ju),
  • zlepšovať zdravie pľúc,
  • zlepšovať zdravie mozgu (mozog je vytvorení najmä z tuku a cholesterolu),
  • udržiavať nervovú sústavu v dobrej kondícii,
  • zlepšovať protizápalovú ochranu v celom tele,
  • zlepšovať funkcie imunitného systému.

Kedysi dávno v historických časoch, mali ľudia prístup k omega-3 mastným kyselinám (MK) aj z iných zdrojov, ako len z rýb. Najmä ľudia žijúci v stredozemí sa takmer nikdy nedostali do kontaktu so zdrojom omega-3 MK z rýb a predsa ich mali vo výžive dostatok. Ako je to možné? Je to možné tak že zver, ktorá bola v týchto časoch k dispozícii (mäso alebo ich vedľajšie produkty ako napr. vajcia a vnútornosti), boli plné omega-3 MK a preto tu potreba niečo riešiť nebola.

Vďaka modernej dobe, ktorá je schopná cez vyspelé predajné siete (od poľnohospodára až po supermarket) servírovať nám ohromné kvantá potravín, sme vyriešili problém hladu ktorý ľudí trápil po dlhé storočia. Dá sa povedať, že potravín máme hojnosť, priam nadbytok. Ale čo kvalita? Máme spokojne plné žalúdky a potešené chuťové kanáliky, ale biologická hodnota skonzumovaných jedál je každým rokom slabšia a slabšia. To je dôvod zamýšľať sa nad paradoxným pravidlom, ktoré nás núti platiť viac za kvalitu a konzumovať menej, pokiaľ si chceme udržať nie len estetiku, ale aj zdravie. Ani do auta netankujete piesok len preto, aby ručička signalizovala plnú nádrž. Ak vám vďaka piesku auto nefunguje, ani sa čudovať nebudete. Ale čo s pieskom ktorý "tlačíte" do svojho žalúdka každý deň? Deficit omega-3 tukov v našej výžive, má za následok nasledovné problémy:

  • mentálna otupenosť,
  • neschopnosť dlho sa koncentrovať,
  • depresie,
  • priberanie na hmotnosti (tukové zásoby, nie svalové),
  • alergie,
  • zlá kvalita spánku,
  • problémy s učením,
  • častá únava,
  • lámavé nechty,
  • slabá kvalita vlasov,
  • suchá pokožka.

Aj preto omega-3 MK patria presne k tým výživovým doplnkom, ktorých suplementácia sa vypláca po celý zvyšok života za predpokladu, že nemáte inú možnosť ako pre seba "zmanažovať" dostatok omega-3 MK najvyššej kvality (napríklad z BIO mäsa, BIO vajec a podobne). Je však vysoko pravdepodobné, že nikto z nás si v dnešnej modernej dobe nedokáže zmanažovať dostatok týchto cenných MK (ani my sami). Kľúčové je však pokúšať sa neustále približovať k ideálnemu pomeru 1:3 alebo kompromisne 1:5 (omega-3 MK verzus ostatné MK). Preto akákoľvek "poistka" prináša šancu, že riziko nedostatku omega-3 MK bude minimalizované. Riešenie ktoré dnes prinášame, je práve tou malou skromnou poistkou. Rybí olej z treščej pečene je prírodný produkt bez aróm, bez akýchkoľvek prídavných látok či konzervantov a je vysoko čistený pre zabezpečenie maximálnej biologickej kvality i bezpečnosti.

Rybí olej, Vlado Zlatoš

Aká je výživová hodnota rybieho oleja z treščej pečene

Rybí olej z treščej pečene obsahuje v tuku rozpustné vitamíny A a D. Klasický rybí olej z cele ryby tieto vitamíny takmer vôbec neobsahuje. Toto je na jednej strane veľké pozitívum, ale aj obmedzenie. Vzhľadom na veľký obsah vitamínov A a D, nie je možné skonzumovať vysoké množstvo rybieho oleja z treščej pečene, skôr naopak. Pokiaľ sa dostaneme k presnému dávkovaniu treba podotknúť, že rybí olej z treščej pečene by mali veľmi poctivo konzumovať ženy a ich partneri dlho dlho pred tým, ako sa začnú pokúšať pripravovať na tehotenstvo. To samozrejme platí aj pre tehotné ženy. Malé deti majú taktiež veľký zdravotný úžitok z tohto výživového doplnky v malých množstvách. Rybí olej z treščej pečene je zároveň veľmi bohatým zdrojom na EPA mastné kyseliny (kyselina eikozapentaénová) a DHA (kyselina dokozahexaénová), ktoré patria medzi tie najdôležitejšie z radov omega-3. Obe majú nenahraditeľné funkcie v tele (napríklad optimalizujú funkciu hormónov, mozgovú činnosť alebo nervovú sústavu). EPA a DHA prispievajú aj k správnej funkcii srdca a priaznivý účinok sa dosiahne už pri dennom príjme 250 mg EPA a DHA.

Ľudia ktorí konzumujú príliš málo omega-3 MK a naopak mnoho rastlinných olejov, trans tukov, hydrogenovaných tukov (a iných z radov omega-6, 9 a vyššie), tak trpia určitým nedostatkom živín, majú slabú funkčnosť slinivky brušnej (napríklad diabetici) a nemusí byť schopní produkovať EPA a DHA. To je však iba jeden z mnohých problémov, ktoré súvisia s nedostatočnou konzumáciou omega-3 MK. Aby ste si dokázali zabezpečiť dostatok omega-3 MK vo svojej výžive, pokúste sa do svojej výživy pravidelne zakomponovať nasledovné potraviny. Sú relatívne bohaté na omega-3 MK, pričom musia byť minimálne technologicky spracované (žiadna alebo krátka tepelná úprava):

  • rybí olej z treščej pečene (obsah vitamínov A a D), pomer 2:1
  • rybí olej (neobsahuje vitamíny A a D), pomer 8:1,
  • krill olej z planktóna (neobsahuje vitamíny A a D, obsahuje antioxidant astaxanthin), pomer až 12:1,
  • BIO vajcia, pomer 1:3*,
  • BIO mäso, pomer 1:3*,
  • ľanový olej a ľanové semená, pomer 1:4,
  • konopný olej a konopné semená, pomer 1:3,
  • chia semiačka, pomer 1:3,
  • zdravé vlašské orechy 1:4.

*PZN: pomer omega-3 MK verzus ostatné MK (6, 9, iné), je udávaný iba orientačne. Najmä u živočíšnych druhov týchto živín (vajcia, mäso, iné) je veľká závislosť medzi spôsobom kŕmenia a obsahom omega-3 MK.

Obsah omega-3 MK, ich pomer a obsah vitamínov v rybom oleji z treščej pečene

Rybí olej z treščej pečene má v jednom 200g balení nasledovný obsah jednotlivých látok

Rybí olej z treščej pečene, nutričná tabuľka, Vlado Zlatoš

*ODD - odporúčaná denná dávka pre dospelých

VITAMÍN D prispieva:

  • k normálnej hladine vápnika v krvi,
  • k správnemu vstrebávaniu / využitiu vápnika a fosforu,
  • k udržaniu zdravých kostí a zubov,
  • k udržaniu správneho fungovania svalov,
  • k správnemu fungovaniu imunitného systému.

VITAMÍN A prispieva:

  • k správnej látkovej premene železa,
  • k zachovaniu zdravých slizníc,
  • k udržaniu zdravej pokožky,
  • k udržaniu dobrého zraku,
  • k správnemu fungovaniu imunitného systému.

Ako je kontrolovaná kvalita rybieho oleja

Kvalitu oleja a jeho zloženie je sledované u každej distribuovanej šarži. Sleduje sa zloženie oleja, aby sa výrazne nelíšilo od deklarovaných hodnôt. Každá šarža, ktorá sa dodáva na trh, sa kontroluje na obsah vitamínov A, D, zloženia mastných kyselín, mikrobiologickú kontamináciu, pesticídov, dioxínov, polychlórovaných bifenylov. Výsledky sa uvádzajú na analytickom certifikáte. Týmto spôsobom je zabezpečená štandardne vysoká kvalita oleja. Vzor takého certifikátu si môžete pozrieť TU.

Ako správne dávkovať rybí olej z treščej pečene

Dávkovanie rybieho oleja z treščej pečene je kontroverzná téma. Je to najmä preto, že rybí olej z treščej pečene obsahuje aj vitamíny A a D. D vitamín nie je z pohľadu predávkovania rizikový, pretože jeho nadbytok býva vo výžive ľudí zriedkavý, skôr naopak ide o vitamín veľmi nedostatkový. Horšie je to s vitamínom A, ktorí pri nadmernej konzumácii môže spôsobovať toxicitu. Na jednej strane je tu v otázkach dávkovania legislatívna autorita (zákon), ktorú odporúča nasledovať aj samotný výrobca rybieho oleja. Podobné sú legislatívne odporúčania aj v iných krajinách sveta. Na druhej strane sú tu renomovaní odborníci (napríklad Weston A. Price), ktorí odporúčajú dávkovanie zvýšiť asi o 50%.

Naše dávkovanie podľa zloženia rybieho oleja z treščej pečene, je v súlade so slovenskou legislatívou. Rybí olej sa teda odporúča užívať 1-krát denne spolu s jedlom nasledovne:

  • Deti 3 - 6 rokov: ½ čajovej lyžičky.
  • Deti a mládež 7-18 rokov: 1 čajová lyžička.
  • Dospelí od 19 rokov vrátane tehotných a dojčiacich žien: 1 čajová lyžička.
  • Nevhodné pre deti do 3 rokov.

Ja osobne (Vlado) konzumujem dávky rybieho oleja z treščej pečenie približne o 50% zvýšené (čiže 1,5 čajovej lyžičky za celý deň, rozdelenú do v 2 dávok). Aj našej dcérke dávame tento rybí olej, hoci má menej ako 3 roky. Deťom je možné pridávať rybí olej do jedla, ktoré už nebude prechádzať tepelnou úpravou (napr. zamiešať do jogurtu, kašičky, inde). My dávame rybí olej dcérke vo veľmi malom množstve (3-5 kvapiek / deň) už od 8 mesiaca života. Recepty a návody sme publikovali TU.

Je veľmi vhodné, aby ste rybí olej konzumovali tesne pred jedlom (napr. pred večerou). Azda najlepšie urobíte, ak po jednej čajovej lyžičke rybieho oleja si hneď dáte aj 1-2PL domáceho kefíru, jogurtu, cmaru, zákvasu alebo iného fermentovaného mliečneho produktu. Tak zabezpečíte synergický efekt využitia nie len vitamínov ale aj vápnika z mliečnych produktov. Okrem toho mliečny produkt pomôže prekonať chuťový odpor aj tým najviac zarytým "fanúšikov" rybieho oleja.

Ako treba s rybím olejom manipulovať aby sa neznehodnotil

Manipulácia s rybím olejom je v tejto veci ďaleko chúlostivejšia záležitosť, ako presné dávkovanie. Tu si môžete spôsobiť omnoho horšie komplikácie. V tomto smere zohráva doprava produktu najdôležitejšiu úlohu zo všetkého. Prečo je to tak, sa dozviete už z nasledovných riadkov.

Rybí olej z treščej pečene je stabilný do 25 stupňov Celzia, čo je relatívne vysoká hodnota. Lenže nesmie prísť do kontaktu ani s priamym slnečným žiarením, ani mrazom. V letných dňoch však teplota prostredia (vonku i vnútri) bežne dosahuje vyššie hodnoty ako 25 stupňov Celzia. Ak si produkt kupujete v lekárňach, musíte sa uistiť, že produkt majú skladovaný pod 25 stupňami Celzia a informujte sa aj na prepravu produktu cez distribučnú sieť. Čím ochotnejšie vám lekárnik zodpovedá otázky, tým vyššia je pravdepodobnosť, že produkt zakúpený v lekárni budestále biologicky aktívny a bezpečný. Ako sme my vyriešili problémy s dopravou produktu vám prezrádzame nižšie. Treba si najprv pamätať nasledovné body:

  • Rybí olej z treščej pečene má záruku 1 rok a je potrebné skladovať ho pri nízkej teplote (do 20 stupňov Celzia) v miestnosti kde nesvieti slnko.
  • Rybí olej treba po otvorení skladovať výlučne v chladničke do 8 stupňov Celzia.
  • Po otvorení sa musí produkt spotrebovať do 3 mesiacov (a skôr).
  • Čím viac rybieho oleja z fľašky vypijete, tým viac miesta ostane na kyslík, ktorý pomáha urýchľovať proces oxidácie (od polovice sa ponáhľajte).
  • Preto 3 mesiace je hranica, do ktorej po otvorení olej musíte skonzumovať.
  • Ak sa vám olej nepodarí skonzumovať do 3 mesiacov, pre istotu balenie zahoďte a použite nové.
  • Ak sa vám bude zdať, že produkt začína výraznejšie zapáchať alebo chutiť po "rybacine", tak je už pravdepodobne pokazený. Zapamätajte si preto chuť produktu po otvorení. Samozrejme že v oleji sú náznaky pôvodu rýb, ale keďže ide o vysokočistený olej, senzorický vnem "rybaciny" je relatívne nízky a nemá žiadne ďalšie cudzie zápachy.

Ako vám rybí olej doručíme my (veľmi dôležité informácie)

Problém možnej oxidácie oleja nás trápil najviac zo všetkých oblastí už od začiatku. Logistiku prepravy rybieho oleja z treščej pečene sme preto vyriešili nasledovným spôsobom:

  • Odvoz aj dovoz produktu si riešime sami. Po vyzdvihnutí rybieho oleja priamo u výrobcu (Galvex Banska Bystrica), produkt vezieme v klimatizovanom aute.
  • Vďaka tomu sme eliminovali distribúciu, čím sme odstránili prvé potenciálne riziko oxidácie v obchodnom reťazci (preprava, manipulácia, skladovanie, prenášanie, iné).
  • Skladovanie produktu máme opäť sami pod kontrolou (chladná pivnica v podzemí). Tým produkt nevystavujeme po celý rok riziku, že sa bude skladovať pri teplote nad 25 stupňov Celzia.
  • Následne produkt zákazníkom posielame po zaplatení prvou triedou a doporučene (SR pošta). Zásielky rybieho oleja posielame v najneskoršiu hodinu čo znamená, že v nasledovný deň ráno by ste mali mať zásielku u vás doma. Takto máme istotu, že v noci balík cestuje v menších teplotách ako cez deň.
  • Balíky neposielame vo štvrtok ani v piatok, aby sa zamedzilo riziku, že balík ostane v nekontrolovaných podmienkach cez víkend na pošte.
  • Ak sa cez letné dni a noci očakávajú vysoké horúčavy, balíky jednoducho nepošleme a odoslanie preložíme na iný deň, kedy teploty budú pre produkt bezpečnejšie.
  • Preto balíky s rybím olejom budeme posielať len v prípade, že teplota bude po 2 dni pod 25 stupňov a menej. Ak ste si objednali viac produktov a sú stále vysoké teploty, tak vám zatiaľ pošleme zvlášť iný objednaný tovar a dodatočne pri bezpečných teplotách rybí olej (poštovné na naše náklady).

Rybí olej, Vlado Zlatoš

ODPORÚČANIE PRE ZÁKAZNÍKOV: v prípade, že si budete rybí olej z treščej pečene objednávať cez nás, pokúste sa byť prosím doma v deň doručovania zásielky. List posielame doporučene Slovenskou poštou prvou triedou hneď potom, ako sa nám peniaze pripíšu na náš účet v Tatra banke. Ak máte inú banku, zvyčajne to trvá 2 pracovné dni, kým sa peniaze pripíšu na účet.

Veríme, že rybí olej z treščej pečene, sa stane aj pre vás veľmi užitočný nástroj, pomocou ktorého môžete účinne bojovať za lepšiu verziu samého seba. Na tejto ceste vám nekonečne držíme palce.

 

Technické parametre produktu:

  • Hmotnosť jedného balenia je 200g ± 4,5 %.
  • Fľaša pre olej je vyrobená z nezávadného plastu (farba biela, nepriesvitná fľaša).
  • 1 čajová lyžička oleja 2,5 ml (2,3 g) obsahuje:
    • vitamín A (retinol) 850 µg (106 % ODD)
    • vitamín D (cholekalciferol) 5,8 µg (116 % ODD)
    • omega-3 mastné kyseliny 524 mg, z toho:
      • EPA 175 mg
      • DHA 242 mg
      • ALA 30 mg
  • Výrobca: GALVEX, spol. s r. o., Jegorovova 37, 974 01 Banská Bystrica, Slovenská republika www.galvex.sk